zondag 3 oktober 2010

Ajam boemboe roedjak

Snijd de kip, na schoon gemaakt te hebben, in stukken; maak nu de volgende ingrediënten fijn:

  • 4 rode uien
  • 2 witte uien
  • 5 rode lomboks
  • 4 kemiries
  • 1 theelepel trassi
  • 1 theelepel goela djawa
  • wat zout
  • en 1 eetlepel tamarinde

Fruit deze boemboe in 2 eetlepels olie en voeg hierbij 1 vingerlengte sereh, 1 blaadje djeroek peroet en een paar kopjes water (let op tegenwoordig is kip heel vochtig).
Laat de stukjes kip erin zachtjes koken. De olie moet na bereiding zichtbaar zijn.

(Zelf braad ik de kip in de boemboe en voeg dan naar behoefte water toe.)

Smoor van rundertong

Je koopt het minder snel – ik heb nog nooit zelf een (runder)tong bereid – en ik vind het zelf verrukkelijk!!!! Ik ga het binnenkort toch eens zelf proberen.

Ingrediënten

  • 1 rundertong
  • 2 gesneden uien
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • ketjap
  • olie

Kook de tong na gewassen te hebben met wat zout ruim 2 uur, haal daarna het vel eraf. Geef de tong met een vork prikjes en wrijf ze dan in met peper, nootmuskaat en zout.
Verhit de olie en braad hierin de tong licht bruin, haal de tong uit de pan en giet de helft van de olie eruit. Fruit in de achtergebleven olie wat gesneden uien met de tong samen en voeg wat ketjap en zout toe. Laat de tong in de saus verder garen.